Wat is Pashmina?


PASHM  पश्म 

noun


\ ˈpəshəm \

 : the under fleece of upland goats of Kashmir and Punjab that was formerly used locally for the production of rugs and shawls

[from Persian, literally: fine wool]


Pashmina is een van de warmste, zachtste en duurste wolsoorten ter wereld. Pashmina wol komt van een Himalaya berggeit, die door de extreme hoogte en kou bijzonder warm vacht produceert. De vezel van de ondervacht is acht keer warmer dan gewoon (schapen) wol en slechts 12 micron breed, waardoor het ongeveer 5 keer fijner is dan mensenhaar. Een sjaal van deze vacht is ontzettend warm en kan tientallen jaren mee. Want ondanks de dunheid van de vezel, is deze ontzettend sterk. Pashmina is de premium variant van Cashmere wol: nog dunner, nog zachter en nóg warmer. Omdat de wol zo fijn is, kun je deze niet machinaal weven. Daarom is een Pashminasjaal altijd handgemaakt. 

Een Puur Pashmina sjaal komt uit Ladakh (India), een van de meest hoge regio's ter wereld. In dit gebied wordt met zorgvuldig handwerk de allerfijnste wol verwerkt. Pashmina wol is afkomstig van de ondervacht van de Himalaya berggeit, die leeft in de hoogste Himalaya-regio's van Kasjmir, Nepal en de meest afgelegen regio's van de Tibetaanse Hoogland. Dit bijzonder fijne wol wordt al duizenden jaren verweven in sjaals en dekens. En de wol wordt zeer gewaardeerd voor zowel zijn zachtheid, warmte als lange levensduur. Omdat de oorsprong van Pashmina dateert uit de oude beschavingen van 3000 b.c. en vooral werd gedragen door keizers, koningen, prinsen en edelen, wordt dit kostbare weefsel vaak ‘koningswol’ genoemd. Napoleon Bonaparte was een van de eerste fans in Europa, en kocht ze geregeld voor zijn vrouw Joséphine de Beauharnais. Terwijl deze sjaals en dekens geweven van Pashminawol eeuwenlang zijn aanbeden in het Verre Oosten en koninklijke hoogheden in het Westen, onder de gewone burger hier blijft deze nog relatief onbekend. De Westerse wereld ontdekt nu langzaamaan de unieke kwaliteiten van de Pashminawol. 

Voor een ‘ringpashmina’ wordt de wol van de Changthangi geit gebruikt, een zeer zeldzaam ras. Voor de sjaal wordt de ultradunne binnenlaag van het buikhaar gebruikt. Dit is het meest warmte isolerend en de dunste van alle wolsoorten. Van 1 enkele geit komt jaarlijks slechts 80-170 gram van deze wol, waardoor er voor één pashminasjaal vaak wol van meerdere geiten nodig is.

Door de bijzondere manier van weven en de delicate stof, ontstaat een zeer lichte en gladde sjaal. Een Pahsminasjaal is handgemaakt en de productietijd van een Pashminasjaal bedraagt 180 uur. 

In dit artikel lees je meer over het verschil tussen Cashmere en Pashmina.

Let op: De term Pashmina (en Cashmere) wordt de laatste jaren helaas te pas en te onpas gebruikt voor kledingstukken die niet van de echte “pashmina geiten” komen en soms zelfs syntehetische vezels bevatten. Puur Pashmina verkoopt alleen de originele Pashmina. Pure Pashmina vormt minder dan 0,1 %  van de wereldwijde producten Cashmere.