Cashmere of Pashmina? What's the difference?


Pashmina en Cashmerewol zijn beiden veel lichter, zachter en warmer dan gewoon (schapen) wol. Beide wolsoorten bestaan uit één van de duurste natuurvezels, afkomstig van geiten die zeer hoog in de Himalaya's leven. Voor deze wolsoorten geldt: des te dunner de vezel, des te warmer die is. De vezels van beiden woltypen zijn erg dun en warm, maar Pashminawol heeft de dunste en warmste vezel. 

De wol van de Pashminasjaal is afkomstig van een zeer zeldzaam geit: de 'Chanhthangi'. Deze geit leeft heel hoog in in de bergen van Ladakh, India. De haren van deze geit bevatten een ultra dunne en warme binnenlaag. Van deze haren wordt Pashminawol gemaakt. Dit maakt Pashminawol zeer uniek: de sjaals zijn zeer delicaat en licht, maar tegelijkertijd buitengewoon warm. Pashmina is dan ook een duurste wolsoorten ter wereld. 

Het verschil tussen Pashmina en Cashmere zit 'm dus in het materiaaltype: elk is afkomstig van een ander type geit. De zeldzame 'Pashminageit' leeft hoger in extremere kou en produceert daarom van nature warmer vacht. Het precieze verschil tussen de twee soorten komt neer op de diameter van de vezel. De Pashmina vezels zijn veel fijner en dunner (12-15 micron) in vergelijking met de Cashmere vezel (15-19 micron). Doordat de vezel van Pashmina zo dun is, kun je 'm niet machinaal weven. Daarom is een Pashmina altijd handgemaakt, wat 'm ook weer duurder maakt.

Cashmerewol is meestal afkomstig van de 'Kasjmir berggeit'. Deze geiten vind je in grotere getalen en leven minder hoog in de bergen dan de Pashminageit. Cashmeresjaals zijn over het algemeen dikker en vaak machinaal gewoven. Deze sjaals zijn ook heerlijk warm, zacht en stevig. 

Zowel Cashmere als Pashmina zijn duurzaam en kunnen tientallen jaren mee. Pashmina gaat het langst mee en blijft het langste mooi. Een Cashmeresjaal gaat op een gegeven pluizen en krijgt bolletjesvorming, waar ie minder mooi van wordt. 

Pashmina is buitengewoon warm, zacht en fijn. Niet alleen prettig voor in de winter, ook uitermate geschikt voor de zomer. De sjaals van Puur Pashmina zijn van de allerhoogste kwaliteit en gemaakt van 100% pure Pashmina wol. 

Let op: De termen Pashmina en Cashmere worden de laatste jaren helaas te pas en te onpas gebruikt voor kledingstukken die niet van de echte 'pashmina geiten of 'cashmere' geiten komen. Vaak bevatten deze syntehetische vezels bevatten of zijn het 'blends'. Puur Pashmina verkoopt de originele one-layer Pashmina en deze vormt minder dan 0,1 % van de wereldwijde Cashmere productie.